تصاویری از ییلاق در اواسط مردادماه 1393
خشکسالی سبب شده تا وضعیت پوشش گیاهی در مراتع ییلاق وضعیت خوبی نداشته
باشد .دامداران برای تغذیه احشام مشکل دارند و برای تهیه علوفه
مجبورند، علوفه دیگر استانها را با قیمت بالایی خرید کنند.هم اکنون
دامداران چشم به آسمان دوخته اند تابا نزول رحمت الهی، وضعیت پوشش
گیاهی مراتع سرو سامانی بگیرد .
فرزند هنر باش نه فرزند پدر
فرزند هنر زنده کند نام پدر را
ساختمان جدید اولین دبستان تالش -رضوان خطبه سرا
اطلاعیه
خدمت اندیشمندان وبزرگان منطقه تالش سلام عرض می نمایم
کسانی
که از مبارزان منطقه تالش در دوران پهلوی از جمله برادران عزت (قاچاق
عزت)و اشخاصی به نام های گل آقا و یول آقا اطلاعاتی دارند ارسال نمایند .
بنده مطالبی که از اینها شنیده ام این هست که گویا اینها سه برادر بودند و در زمانی که صدور شناسنامه تازه شروع شده بوده ،از همکاری با دولت وقت (احتمالا پهلوی اول) خود داری می کنند و با حکومت وقت به مبارزه بر می خیزند ودر این راه یکی از آنها زخمی شده و بر اثر جراحت وارده دستش به شدت زخمی شده و در اثر جراحت وارده دستش قطع می شود .
عزت (احتمالا اهل اسالم یا خلخال)بعد از این مبارزات تحت تعقیب مامورین دولتی قرار گرفته و مدتها به طور پنهانی در روستاهای مختلف پنهان می شود و پس از مدتی سر از یکی از روستاهای خطبه سرا درآورده و به روستای (تنبوه) پناه می آورد.
عزت چند روز در این منطقه می ماند ولی با تحریک (نام محفوظ)توسط عده ای (نام محفوظ)شبانه به محل اختفایش یورش می برند ودستگیر کرده وسپس دست بسته تحویل ماموران دولت می دهند.پس از دستگیری در شهر تالش یا در شهر رضوانشهر به دار آویخته می شود .
نام عزت در منطقه تالش بر سر زبانها افتاده و به قاچاق عزت معروف می شود .
مطالبی در مورد ایشان در بعضی جاها نقل شده و بنده تاکنون به آن مطالب دسترسی نداشته ام و گویا در کتابی از حبیب الله زنجانی هم از ایشان به عنوان اولین اعدامیان دمکرات در استان گیلان نام برده است .(به همین مضمون).
کسانی که اطلاعات بیشتری از این اشخاص دارند ارسال نمایند .آیا این اشخاص از مبارزین سیاسی در زمان خود بوده اند ویا علت دیگری داشته و مبارزات و درگیری های اینها برای چه بوده ودر آخربراساس چه اتهامی به دار آویخته شد؟...............
.....
آیا گول آقا هنوز زنده هست؟آیا فرزندان عزت در اسالم هستند وآیا می توان
گفت (عزت و برادرانش از مبارزان و قهرمانان تالش )هستند؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟مردم
خطبه سرا از دوران کودکی قاچاق عیزت را به عنوان یک قهرمان می دانند و
عاملان دستگیری اش را در خطبه سرا (......نام هایشان ...محفوظ) را یک
خیانتکار می دانند .چطور کسی را که به تو پناه بیاورد و به دستو ر....اونو
دست بسته تحویل مامور دولت بدهی ....و الله اعلم ..........چون
در لهجه رایج اینجا (قاچاق عیزت)می گویند این کلمه اینطوری نوشته ام .فکر
کنم کلمه قاچاق غیر تالشیه که رواج شده ودر فارسی و ترکی و تالشی رواج
یافته ...در ضمن بنده تلاش خواهم کرد با سالخوردگان خطبه سرا هم اطلاعاتی
راجع به (قجقه عیزت) گرداوری کنم ..البته با یکی از کهنسالان خطبه سرا
امروز سوالاتی گذری کردم ایشان گفتند که پس از دستگیری اورا دیده و می گفت
قارقو (نی)خوب می زده و از چند نفر نام برد که در دستگیری او نقش داشته اند
و عیزت را فرد مثبتی می دانست و کسی هم می گفت که عاملان دستگیری عیزت به
روز سیاهی دچار شدند ..............
توضیحات آقایان :جمشید فرمانبر،شهرام آزموده و مسعود شهبازلی
Jamshid Farmanbar چیزی که مادرم تعریف می کرد:مبارزی بوده که با دولت مبارزه می کرده...یک آزادیخواه بوده
توضییحات شهرام آزموده
درود به دوستان. من در شماره 7 و 8 مجله تالش (سال 1383) با کوچکترین برادر عزت یعنی گل اَقَه (گل اقا) گفتگو کرده ام و و آن را با عنوان « برادرانم را در رضوانشهر اعدام کردند » به چاپ رسانده ام. برای کسب اطلاعات بیشتر به آن دو شماره از نشریه تالش مراجعه کنید. در یکی از درگیری ها به دست گل آقا تیر خورده بود. وقتی آن ها را دستگیر کردند به خاطر کمی سن گل آقا او بخشیده شد. ولی عیزت و یالَه اَقه و شخصی به نام حسن که از اهالی تکی تازه آباد شهر تالش بود اعدام شدند. احتمالا حدود سال های 1315 تا 1320. دقیقاً نمی دانم. چون کسی نمی داند. بعد آن ها را در جایی در رضوانشهر دفن کردند که فعلا کسی نمی داند کجاست. عزت و برادرانش اصالتاً از تالشان لنکران بودند و در جریان مسائل سیاسی روسیه ان زمان به ایران می ایند. مثل خیلی از تالشان دیگر که اینک در تالش ایران از جمله اسالم به نام مهاجر معروف هستند. و... اینک بازماندگان شان در اسالم زندگی می کنند. اخیراً در شماره 2 ویژه اسالم نیز خاطره ای خواهرش در یکی از روستاهای لنکران چاپ شده است...پیدا کردن برخی شماره های قدیمی مجله خیلی سخت است. از جمله همین دو شماره. سال قبل برای دوستی چند دوره از شماره های قدیمی نشریه تالش را از این جا و آن جا به دو سه برابر قیمت خریدم. چون سفارش داده بودند. ولی بعداً پشیمان شدند و نخریدند. دو سه دوره اش را دوستان دیگر خریدند. هنوز چند دوره ای هست. البته کامل نیست. به نظرم در هر دوره چند شماره ای کم است. اگر کسی علاقه مند باشد می تواند تهیه کند.تا جایی که من می دانم عزت گویا فقط یک دختر داشته که گویا چند سال پیش از دنیا رفته است. نوادگان او در اسالم هستند. گل اقه هم شش هفت سالی ست که از دنیا رفته است. ولی بچه هایش زنده اند و در اسالم زندگی می کنند. در اسالم عزت را به نوعی مدافع ناموس خود می دانند. البته پیش از زندگی او در جنگل به اتهام جاسوسی برای شوروی مورد تفتیش قرار می گیرند و بعد سرهنگ دیلمی برای به زانو درآوردنش همسرش را گروگان می گیرد و او مصمم به کشتن سرهنگ دیلمی می شود و به جنگل می رود و ... حتی یک نفر را در روستای کلَه سرا به نام کتا جعفر(کدخدا جعفر) می کشد. علتش هم این بوده که گویا کدخدا خواسته بود او را دستگیر و تحویل دهد که عزت به او تذکر می دهد و می گوید به من نزدیک نشو. من در خانه ات نان و نمک خورده ام. وگر نه مجبورم با تیر بزنمت. من را مجبور نکن که این کار را بکنم و ... ولی کدخدا گوش نمی کند و به او می گوید تسلیم شو و اقداماتی می کند که عزت با یک تیر او را از پا در می اورد و بعد ... به عنوان ضد دولت مرکزی از طرف مسئولین سیاسی و امنیتی و نظامی منطقه معرفی می شود و بارها برای دستگیری اش نیرو می اید ولی موفق نمی شوند. تیرانداز ماهری بوده است. و... نام او در اذهان مردم مثبت است. و البته داستانش بسیار مفصل است....قَچَقَه عیزت ghachagha eizat یعنی عزت قاچاق. عزت فراری. نام اصلی اش عزت بود. در اسالم به قَچَقَه عیزت معروف است. لطفاً نامش را اصلاح کنید.
توضییحات :مسعود شهبازلی
قبل از اینکه در ماهنامه ازموده چاب بشه من پیشتر در پیرامون ان تحقیقاتی کرده بودم از جمله درتالش اذربایجان،وتقریبن اززندگینامه ی ان اطلاع دارم،ودرزمان کنکاش دنبال تصویری از از او بودم که شادروان فقید نبی اقای طاهری پدر بزرگوار دکترطاهری 3 قطعه عکس ،یکی از خود عزت و دیگری از برادرش بنام یالَه اَقه ویکی هم خانوادگی عزت،را بمن دادندوچون اقای ازموده هم پیرامون ان فعالیت میکرد عکسها را برای چاپ مقال اش در خصوص عزت را به اودادم ومن از ادامه ی کار دست کشیدم/ وشماره ی ماهنامه را از اقای ازموده بخواهیدکه احتمالن دارند/.
"لقمان ﺣﮑﯿﻢ" ﮔﻮﯾﺪ:
ﺭﻭﺯﯼ ﺩﺭ ﮐﻨﺎﺭ ﮐﺸﺘﺰﺍﺭﯼ ﺍﺯ ﮔﻨﺪﻡ ﺍﯾﺴﺘﺎﺩﻩ ﺑﻮﺩﻡ ،
ﺧﻮﺷﻪ ﻫﺎﯾﯽ ﺍﺯ ﮔﻨﺪﻡ ﮐﻪ ﺍﺯ ﺭﻭﯼ ﺗﮑﺒﺮ ﺳﺮ ﺑﺮﺍﻓﺮﺍﺷﺘﻪ
ﻭ ﺧﻮﺷﻪ ﻫﺎﯼ ﺩﯾﮕﺮﯼ ﮐﻪ ﺍﺯ ﺭﻭﯼ ﺗﻮﺍﺿﻊ ﺳﺮ ﺑﻪ ﺯﯾﺮ ﺁﻭﺭﺩﻩ ﺑﻮﺩﻧﺪ ﻧﻈﺮﻡ ﺭﺍ ﺑﻪ ﺳﻮﯼ ﺧﻮﺩ ﺟﻠﺐ کرد
ﻭ ﻫﻨﮕﺎﻣﯽ ﮐﻪ ﺁﻥ ﻫﺎ ﺭﺍ ﻟﻤﺲ ﻧﻤﻮﺩﻡ ،
ﺑﺴﯿﺎﺭ ﺗﻌﺠﺐ کردم !
ﺧﻮﺷﻪ ﻫﺎﯼ ﺳﺮ ﺑﺮﺍﻓﺮﺍﺷﺘﻪ ﺭﺍ ﺧﺎﻟﯽ ﺍﺯ ﺩﺍﻧﻪ
ﻭ خوشهﻫﺎﯼ ﺳﺮ ﺑﻪ ﺯﯾﺮ ﺭﺍ ﭘﺮ ﺍﺯ ﺩﺍﻧﻪ ﻫﺎﯼ ﮔﻨﺪﻡ ﯾﺎﻓﺘﻢ ؛
ﺑﺎ ﺧﻮﺩ ﮔﻔﺘﻢ :
در کشتزار زندگی نیز چه بسیارندسرهایی که بالا رفته اند اما در حقیقت خالی اند...
این نتیجه می رسندکه همه راباید کُشت !
بقعه شیخ تُربه در جوکندان
این بقعه در روستای ترکه محله دهستان جوکندان (جوکندان اول یاانوش محله سابق)قرار دارد و با جاده اصلی حدود 5 کیلومتر فاصله دارد .
بنای بقعه شیخ تُربه بسیار قدیمی هست و چوبکاری های اطراف بقعه نشان از هنر ایرانی دارد ومتاسفانه بنای قدیمی و زیبای آن فرسوده گشته و احتیاج به بازسازی و تعمیر دارد .پیرامون زیارتگاه هم قبرستان عمومی بوده و اموات اهالی جوکندان در آنجا مدفون هستند و وجود درختان شمشاد و درختان تنومند بلوط هم گواهی می دهند که این مکان از زمان قبل از اسلام هم مکانی مورد احترام مردمان آن روزگار بوده که پس از ورود اسلام به ایران ،این مکان هم با دفن یکی از امامزادگان و اولیا به شکل زیارتگاه اسلامی در آمده است .سرپرستی و نگهداری این مکان هم برعهده هیئت امنا و ریش سفیدان محلی می باشد و با پول نذورات این مکان و کمک های مردمی ،پیرامون قبرستان با تور های سیمی محصور شده و پله ای سیمانی در این قبرستان تعبیه شده تا زیارت کنندگان بقعه و قبور دیگر براحتی عبور ومرور کنند.در ضمن نام این بقعه "شیخ تُربه "و یا به نام "جد" است که در فضای مجازی به اشتباه قوشه جد که در تره طول گیلان واقع شده، نام برده شده است.
امیدواریم این بقعه و بقعه های دیگری مانند آن با دیدی جدید به دور ازخرافات نگاه کنیم ودر حفظ و نگهداری آنها کوشیده و در دخل و خرج نذورات آن نظارتی اصولی شده تا این گونه اماکن برای عده ای قلیل محل کسب در آمد و سوء استفاده های احتمالی نشود و محلی برای زیارت و سیر و سیاحت مذهبی و زیارت قبور باشد.
اسفندیار آقاجانی و تصاویر مربو است به پاییز هزاروسیصدو نودو دو .
برای مطالعه بیشتر
معرفی قوشه جد جوکندان از ویکی پدیا
تربه قوشه جد ترک محله مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان طوالش، بخش مرکزی، روستای ترک محله واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۱ مهر ۱۳۸۳ با شمارهٔ ثبت ۱۱۱۴۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است
تربه قوشه جد ترک محله | |
---|---|
نام | تربه قوشه جد ترک محله |
کشور | ![]() |
استان | استان گیلان |
شهرستان | شهرستان طوالش |
اطلاعات اثر | |
دیرینگی | دوره قاجار |
دورهٔ ساخت اثر | دوره قاجار |
اطلاعات ثبتی | |
شمارهٔ ثبت | ۱۱۱۴۷ |
تاریخ ثبت ملی | ۱۱ مهر ۱۳۸۳ |
آگاه باشیم تمام تاریخ عبارت است
جنگ دو سرباز که همدیگر را نمیشناسند
و میجنگند
برای دو نفر که همدیگر را میشناسند و نمیجنگند.
علم بهتر است یا ثروت....
معلم پسرک را صدا زد
تا انشایش را با موضوع « علم بهتر است یاثروت » را بخواند ...
پسرک با صدای لرزان گفت ننوشته ام !
معلم با خط کش چوبی پسرک را تنبیه کرد
و او را پایین کلاس پا در هوا نگه داشت
پسرک در حالی که دستهای قرمزو باد کرده اش را به هم می مالید
زیر لب گفت: آری ثروت بهتر است چون اگر داشتم دفتری میخریدم
و انشایم را می نوشتم ...